[LCWO LOGO]  

Login

User name:
Password:

Language
Български Português brasileiro
Bosanski Català
繁體中文 Česky
Dansk Deutsch
English Español
Suomi Français
Ελληνικά Hrvatski
Magyar Italiano
日本語 한국어
Bahasa Melayu Nederlands
Norsk Polski
Português Română
Русский සිංහල
Slovenčina Slovenščina
Srpski Svenska
ภาษาไทย Türkçe
Українська 简体中文
Who is online? (34)

LCWO Discussion Forum [Atom LCWO Forum Feed]

This is a simple discussion forum for LCWO users. Feel free to use it for any kind of discussion related to this website.

Thread: Оборудване за тренировка

Back to the Forum

AuthorText

Posted: 2026-07-26 14:54
Здравейте, начинаещ съм но с голямо желание да науча морзов код. Започнах уроците тук, но ми трябва физическо оборудване за да се упражнявам да предавам. Бихте ли ме насочили към сайт от където мога да закупя такъв тренажор, примерно като hamcube, но задължително да поддържа български и със вертикален ключ, който се натиска, не знам точно как се казва, а не страничен с двете пластини за точка и тире. Благодаря Ви!

Posted: 2026-07-31 12:03
Здравей,

Изучаването на морзов код е чудесна идея.

За да бъдеш успешен, е изключително важно (!) първо да се научиш да слушаш. Изчакай да практикуваш изпращането, докато не си сравнително уверен с буквите.

Искаш ли да научиш само кирилица/български букви? Говориш ли малко английски? Можеш ли да използваш преводач?

Това, което трябва да изпратиш, е морзов код. В зависимост от бюджета ти, висок клас версия може да струва над 500 евро. Под 50 евро качеството обикновено не е много добро.

Уебсайтовете и препоръките за покупка зависят от отговорите ти на тези въпроси.

Успех!

Posted: 2026-08-03 14:37
Здравейте,
нивото ми е изключително ниско, но започнах да се занимавам с морз от 2 седмици. Към момента азбуката я знам и я пиша без проблем, без да се замислям. Слушането напредвам тук лека полека с уроците, но ми трябва паралелно с това и да започна да се упражнявам в предаването. Приоритет ми е кирилицата/българските букви, защото това ще ми е от полза, докато примерно английската морзова азбука ще ми е страничен "проект", защото в голяма част се покрива с българската. Английския ми е на добро ниво и не ми е проблем, както и преводача.
Това което търся, като за пример дадох устройството на hamcube, защото то за тренировка за предаване ще ми върши чудесна работа. Тоест трябва ми визуално потвърждение, че това което предавам е правилно. Бюджета ми е към 200 евро, като в него не се включва ключа, ключове вече имам 4-5.
Благодаря за отговора и насоките! :)

Posted: 2026-08-03 16:37
здравей
ако вече знаете азбуката, вашето ниво не е "изключително ниско". Вие вече сте напреднали.
Тъй като вашият английски е на добро ниво, трябва да използвате английски и на международни форуми. Това означава, че можете да достигнете до по-голям брой хора, които биха могли да ви помогнат.

Hamcube изглежда полезен. Във всеки случай нямате проблема със закъснението. Но говори само английски (и китайски). Възможно ли е да го изпратите обратно безплатно, ако не е достатъчно добър?

Може също да искате да използвате мобилен телефон. Приложението за Android "Morse Expert" декодира морзовата азбука, която се записва чрез микрофон (или чрез специален USB кабел с AD конвертор).

В противен случай онлайн платформите ще останат. Но е важно да можете да чуете собствената си морзова азбука без никакво забавяне (латентност). Така че вашата морзова клавиатура трябва да има собствен тон генератор. Ако сигналът трябва да отиде до интернет и обратно, минава известно време. Най-малкото забавяне е много дразнещо.

LCWO има страница за практикуване на предаване (https://lcwo.net/transmit). Там можете да получите обратна връзка дали изпратените от вас знаци са правилни. Не знам дали става с кирилица.
Има и страницата https://tools.hamradioduo.com/cw-checker/, която показва времето още по-точно, но познава само латински (американски) знаци.

Но мисля, че ако научите ритъм и време с английски знаци, можете лесно да прехвърлите това на кирилица.

Вече сте се погрижили за Морзов ключ.

Единственият ми съвет е: общувайте на английски във форумите. Там има много хора, които могат да помогнат много повече от мен.

Успех

Posted: 2026-08-03 16:47
Благодаря за насоките!

Back to the Forum

You must be logged in to post a message.