[LCWO LOGO]  

Login

User name:
Password:

Language
Български Português brasileiro
Bosanski Català
繁體中文 Česky
Dansk Deutsch
English Español
Suomi Français
Ελληνικά Hrvatski
Magyar Italiano
日本語 한국어
Bahasa Melayu Nederlands
Norsk Polski
Português Română
Русский සිංහල
Slovenčina Slovenščina
Srpski Svenska
ภาษาไทย Türkçe
Українська 简体中文
Who is online? (37)

Discussion forum for user group: Polska Grupa Milosnikow CW

Thread: Nauka - jak długo? :-)

Back to the Forum

AuthorText

Posted: 2016-05-09 10:31
Witajcie!

Ruchu zbyt dużego to tu nie ma... Ale może ktoś przeczyta.

A chciałem spytać po jakim czasie nauki (do jednej godziny dziennie, 3-4 razy w tygodniu) można realnie dojść do 20 WPM? Miesiąc, dwa, rok?

Wiem, że to sprawa bardzo indywidualna, ale... chyba potrzebuję zwiększenia nadziei motywacji... ;-)

Pozdrawiam serdecznie,

Marcjusz :-D

Posted: 2016-05-10 03:47
Czesc!
Chyba zalezy od wieku... ale nawet w srednim wieku nie powinno zajac dluzej niz miesiac, praktykujac codziennie. I zaczac od razu od metody Farnswortha z duza predkoscia poszczegolnych znakow (25wpm lub wiecej). Rowniez, warto wsluchiwac sie w dzwiek calych krotkich wyrazow - szczegolnie kod Q i naszych typowych skrotw.
Good luck!
Jan, vk4ebp (ex-sp2ebp)

Posted: 2016-07-14 00:58
Należy wsłuchiwać się bez jednoczesnego zapisu, czy od razu z zapisem?

Posted: 2016-07-22 00:13
Proponuję, żebyś nie skupiał się na razie na tym, jak długo to zajmie, tylko jak systematycznie możesz to robić. Spróbuj chociaż po pół godziny, ale siedem razy w tygodniu. Na początku to jest najważniejsze, bo mózg musi się nauczyć nowych odruchów i na początku każda przerwa działa na Twoją niekorzyść: odpuścisz kilka razy i masz wyraźny regres.

Z tego co pamiętam, to na początku trenowałem po prostu na morsemachine i potem na ćwiczeniach znaków. Dość szybko zwiększyłem tempo, tak do około 50-60 wpm.

Wrzucałem sobie też jakieś książki albo artykuły do takiego programiku Fabiana - text2cw i przed snem słuchałem z mp3playera fragmentów ebooków w telegrafii. Tempo zawsze ustawiałem trochę większe niż moja aktualna szybkość komfortowa.

Trening przed kompem był z zapisam na klawiaturze, a te książki to oczywiście bez zapisu. Dobre o tyle, że w pracy np. w zawodach mam wytrenowane odruchy, że palce same naciskają odpowiednie klawisze, a przy pogawędkach otwartym tekstem po prostu zamykam oczy i widzę gotowe słowa.

Można sobie ćwiczyć odbiór codziennie, nawet jadąc autobusem z telefonem z odtwarzaczem mp3.

Posted: 2022-07-06 23:54
@sq6nte
nie każdy ma autobus

Posted: 2022-12-05 20:41
radunin:
@sq6nte
nie każdy ma autobus

Dobre :)

Posted: 2023-01-13 01:33
sp3rat:
Dobre :)

To prawda :))

Posted: 2023-01-13 17:38
dobrze ze bez autobusu też się da CWiczyć,
te przerwy rujnują, lepiej 5min codziennie niż 3 godziny raz w tygodniu.....

Posted: 2023-01-14 21:40
no ok, ale jak juz bardzo bede chcial... to jak duzy autobus mam kupic?

Art de M0PLK

Posted: 2023-02-25 19:16
W wielu filmikach na ten temat mówią żeby od razu uczyć się tempem 20wpm, czytałem też wpis gościa, który nauczył się znaków w tempie 8, potem stopniowo przyśpieszał i po chyba roku doszedł do 30. Zacząłem od 20wpm, ale szybko zjechałem do 15, potem do 10, metodą Kocha około 15min dziennie. kupiłem wiosło na alibabie i MX-K2 Keyer nadaję sobie jakieś wyrazy i nagrywam na dekoder aplikacji CW Studio żeby przeczytać co wyszło :) Powoli idę do przodu, mam w tym roku 59 lat:) jak ja mogę to każdy może :)) Pozdrawiam i do usłyszenia na pasmach 73

Posted: 2023-04-21 18:13
podobal mi sie ostatni wpis rob12,zacolem od 20wpm i po miesiacu jestem na 29wpm i na lekcji 32 ,trenuje codziennie zawsze chociaz po 15min i nie ma zmiloj sie,byle codziennie.MAM 61 LAT.jak ja mogę to każdy może :)).NIE MAM JESZCZE LICENCJI,egzamin w maju.!!

Posted: 2023-04-26 20:56
Powodzenia na egzaminie!

Posted: 2024-02-04 08:29
Po egzaminie:) im większa systematyczność tym szybsze postępy,

Nie zaglądałem tu dłuższy czas, jestem teraz SP7DR :)))

Posted: 2024-02-04 21:02
Cześć. Ćwiczę i ćwiczę, a od pół roku nie mogę wyjść poza granicę 8 grup/ min. Kurde :( Pozdrawiam - Mariusz

Posted: 2024-02-05 06:33

Twoje tempo jest zdecydowanie za wolne.

Zacznij od 18WPM, inaczej będziesz uczył się 2 razy ( jak widać )

Back to the Forum

You must be logged in to post a message.