[LCWO LOGO]  

Login

User name:
Password:

Language
Български Português brasileiro
Bosanski Català
繁體中文 Česky
Dansk Deutsch
English Español
Suomi Français
Ελληνικά Hrvatski
Magyar Italiano
日本語 한국어
Bahasa Melayu Nederlands
Norsk Polski
Português Română
Русский සිංහල
Slovenčina Slovenščina
Srpski Svenska
ภาษาไทย Türkçe
Українська 简体中文
Who is online? (28)

Discussion forum for user group: Türkçe kullanıcılar grubu

Thread: Yaşı ilerlemiş olanlara tavsiyeler:

Back to the Forum

AuthorText

Posted: 2010-12-06 05:50
• Bir seferde uzun süre çalışmak yerine, her gün düzenli olarak azar azar (10-15 dakika çalışın).
• Her gün aynı saatte çalışırsanız bunun alışkanlık haline gelmesi daha kolay olur. Önemli olan her gün düzenli çalışmayı alışkanlık edinebilmek.
• Harflerin gönderilme süratini 20 kelime/dk'dan aşağıya düşürmeyin. Bunun yerine etkin hızı azaltmayı deneyin. Etkin hızı azaltmak harfler arasındaki süreyi arttıracaktır. Böylece kulağınız harfin melodisini daha kolay öğrenir. %90 başarının üzerine çıkınca etkin hızı arttırarak tekrar deneyin.
• Yine de zorlanıyorsanız kelimelerin uzunluğunu sabit tutarak deneyin. Gerekirse önce kısa kelimelerle başlayıp giderek uzunlara, sonra da değişken uzunluğa gidebilirsiniz.
• Farklı CW ayarları (etkin hız, kelime uzunluğu, vs.) ile oynayıp her seferinde biraz daha zora giderek kendinize uygun bir eğitim programı hazırlayabilirsiniz.
• Her denemeniz bir öncekinden daha kötü olmaya başlamışsa çalışmayı durdurun. Zihniniz fazla yorulmuş demektir. Unutmayın, önemli olan tek seferde uzun çalışmak değil, azar azar da olsa düzenli çalışmaktır.
• Sabırlı olun. Çocuklar konuşmayı bir kaç senede öğrenir. Siz de bir anlamda yeni bir dil öğreniyor sayılırsınız. Her gün ya da iki-üç günde bir harf ilerlemek kötü bir sürat değildir.

Posted: 2010-12-09 20:44
Bir kaç öneri daha:

Ben Mors öğrenmeye başladığımda harflerin karşılığını nokta-çizgi olarak ezberlediğim için, sınavı geçecek kadar öğrenmeme rağmen hiç bir zaman bunun ötesine geçemedim. Çünkü her duyduğum harfi önce kafamda nokta ve çizgi karşılığına çeviriyordum. Tabii bunu yaparken bir sonraki harfi kaçırdığımda bütün sinyal kaçıyordu.

Benim en büyük şahsi derdim peşpeşe gelen harfleri takip edememekti. Bu yüzden uzunca bir süre kelime uzunluğunu iki karakterle sınırlayacak bir uygulama aradım, program yazarlarından rica ettim, vs. Sonunda burada buldum.

Şu anda şöyle bir yol izliyorum:
cw ayarlarına gidip harf uzunluğunu ikiye düşürdüm. Bir kaç denemede başarılı olamayınca bu kez ilave olarak etkin hızı 7'ye düşürdüm. Sonra sırasıyla 10, 13 ve 15'e çıkardım. Yeterli başarıyı sağlayınca aynı işlemleri 3 harf için yaptım. Sonra 4 harfte denedim. Uzunluk artınca başarı oranım düştü. Bu yüzden etkin hız olarak 8, 10, 12, 13, 14, 15 sırasıyla gittim. Şimdi sırada peşpeşe 5 harfi 15 kelime/dk etkin hızla almak var.

Sonra bunu 6'ya ve 7'ye çıkaracağım. Sonra da değişken uzunluk (2-7) ile deneyeceğim. Yöntem yine aynı.

Görünürde bu hep aynı iki harfte takılıp kalmak gibi görünebilir. Ama benim açımdan en zor olan peşpeşe gelen harfleri kafamda tercüme etmeden hızlı bir şekilde alabilmek. Bunu başardığım zaman diğer harlerin daha kolay ilerleyeceğini sanıyorum. Çünkü geçen seneler içinde başka bir program ile yaptığım denemelerde tek tek harfleri gayet hızlı alabiliyordum. Ama peşpeşe gelmeye başladıklarında her şey karışıyordu. Bu yüzden bu engeli aşarsam diğerlerinin daha kolay olacağını sanıyorum. Sonucu göreceğiz.

Kısacası benim temel önerim, herkesin kendi zayıf yönünü bulup ona uygun bir öğrenme stratejisi geliştirmesi. Biraz uzun zaman alsa da sonunda başarının geleceğine inanıyorum.

Herkese kolay gelsin.

73!

Posted: 2010-12-17 16:32
İlkdersi sitedeki ayarları değiştirmeden verebildim. Baya bir denemem oldu ama 30 kadar :). Şimdi ikinci derste u harfi geldi. Biraz pratik yapmam lazım. Elime kağıt kalem alıyorum duyduğum anda harfi direk yazıyoum. Tabi gözümün önüne çizgi noktalar da geliyor. Düzenli bir şekilde ilerleyince daha iyi yerleşeceğini ümit ediyorum.

Posted: 2011-01-06 20:52
Ben ilk derste 20/15 hızda beşer harflik gruplar alabilecek kadar ilerledim. Ama ikinci derse geçtiğimde işler düşündüğüm gibi gitmedi maalesef. Her derse aynı yöntemle sıfırdan başlamak fazla sıkıcı olduğu için taktik değiştirmeye karar verdim. Hızımı 20/7'ye düşürüp bütün dersleri (hiç değilse harfleri) bitirinceye kadar çalışmayı düşünüyorum. Bakalım n'olcek :-)

Posted: 2011-01-09 07:30
Hızı 20/7'ye düşürmek (benim için) daha iyi sonuç verdi. En azından (şu an için) 4. derse kadar ilerledim. Siz de kendizine göre bir strateji belirleyin. Kimi insanda aynı dersi çok kere tekrarlamak işe yarar, kimisinde hızı düşürmek, kimisinde başka bir yöntem. Kendi yönteminizi kendiniz belirleyin.

Bu arada, bir başka gözlem: Sizleri bilmem ama benim ciddi bir konsantrasyon problemim var. 1 dakikalık egrezsizlerden en fazla 5 tane yapabiliyorum. Sonra hata oranım artıyor. Bu yüzden her gün en çok 5 kere 1 dk.lık egzersiz yapıp kapatıyorum. Ama bunu her gün aksatmadan yapmaya çalışıyorum. Önemli olan düzenli ve istikrarlı olmak.

Posted: 2012-09-22 05:34
Uzun bir aradan sonra tekrar mors çalışmaya başladım. Geçen sene çalıştığım harfleri şimdi duyduğumda artık gözümün önüne nokta ve çizgiler gelmiyor, harfin melodisini duyuyorum. Sanırım yavaştan göz hafızamdaki harfleri NİHAYET unutmaya başladım.

Bu arada, bir ipucu: Gönderilen metni bir kerede çözebiliyorsanız ne güzel. Ama çözemezseniz de sorun etmeyin. Yaptığınız alıştırmada, başarı durumunuzu hemen görme girişiminde bulunmazsanız, sistem aynı harfleri ikinci kez gönderiyor. Dolayısıyla kaçırdığınız harfleri tamamlama şansınız var.

Bu kötü ya da olmaması gereken bir şey mi? Hayır. Zamanında mors sınavına girdiğimizde aynı harfler iki kez gönderilirdi. Gerçek hayatta da her şey (normal koşullarda) birden çok kere tekrar ediliyor.

Posted: 2013-11-11 03:24
Ülkemizde yeni duyulan, fakat diğer ülkelerde Fox Hunting denen ARDF (Amateur Radio Directıon Finding)Radyo sinyalleri ile yön bulma sporu ile ilgili bir grup oluşturalım.Amatör frekanslarda cw (moe),(moi),(mos),(mo4),(mo5) ve(mo) karakterleri gönderen vericileri yönlü (yagi) antenler aracılığı ile en kısa sürede bulmak.

Posted: 2018-03-08 05:51
Bir kaç ipucu daha:
- Site üzerinden çalışırken dinleme süratimle daktilo süratim aynı olmadığı için hata oranım artıyordu. Bu yüzden kağıt kalemle alıp sonra sitedeki ilgili yere girip hata oranımı öyle kontrol etmeye başladım. İşe yarıyor.
- Derslerin mp3 dosyalarını (text dosyalarını da beraber gönderiyor)indirdim. Sonra bu dosyaları telefonuma aktardım. Bu bana nerede olursam olayım çalışma imkanı verdi.
- Kulaklıkla dinlemek dış ortamdan gelen dikkat dağıtıcı sesleri kestiği için başarı oranını arttırıyor.
- Standart derslerdeki beş harflik kod grupları için Word'de el yazısına uygun bir şablon hazırladım (beş tane alt çizgi ve aralarında yeterli boşluk; font 14pt veya daha büyük). Sonra yazıcıdan çıktısını aldım. mp3 dosyalarını dinlerken bu kağıtlarla çalışmak kolaylık sağlıyor. Çünkü kaçırdığınız/atladığınız harfler için kafa yormayıp bir veya bir kaç sonraki harfi daha kolay yakalıyorsunuz. Kaçırdığınız/atladığınız harfleri ikinci dinlemede tamamlamak çok daha kolay oluyor.

Back to the Forum

You must be logged in to post a message.