Posted: 2026-02-05 12:11 | 1. Ayarlara gidin, kelime hızını 20 kelime/dk, etkin hızı 5 kelime/dk olarak ayarlayın. Kelime uzunluğu 5 kelimede kalsın.
2. Boş bir kağıda (aralarında bir karakter boşluk bulunan) 5'er alt çizgilik gruplardan oluşan bir şablon oluşturun. (Yazınız büyükse tek alt çizgi yerine 2 ya da 3 alt çizgiden oluşan 5'erli gruplar yapabilirsiniz.) Bilgisayarda hazırlayıp çıktı alırsanız daha kolay olur.
3. 1. Dersten başlayarak çalışın.
4. Yazacağınız harfi düşünürken bir sonraki harfi duymaya çalışın. Etkin hızınız yeterince düşükse bunu yapmanız daha kolay olacak.
5. Kaçırdığınız harf olursa onun hanesini boş bırakın. Kağıt üzerinde hazırladığınız şablon, geri döndüğünüzde bunların yerini bulmanızı kolaylaştıracaktır.
6. Tekrar dinleyin ve eksik harfleri tamamlamaya, yanlış aldığınız harfler varsa düzeltmeye çalışın.
7. Gerekirse tekrar dinleyin.
8. Hepsini tamamladığınızda doğruluğunu kontrol edin.
9. 40. dersi tamamladığınızda etkin hızı biraz arttırın. (Kendinizi zorlamak istiyorsanız bir seferde bir kaç rakam birden arttırabilirsiniz.)
10. Yalnız 40. dersi tekrarlayın. Rahat aldığınızı düşündüğünüzde etkin hızı arttırıp 40. dersi tekrarlayarak devam edim.
11. Sürekli olarak yanlış yaptığınız harfler varsa, kod grupları menüsünde bunları seçin, açılır menüden Kendi Seçtiklerim seçeneğini seçin. Bunlarla alıştırma yapın. Rahat alır hale geldiğinizde 40. derse geri dönün.
12. Amaçladığınız sürate ulaştığınızda ayarlara gidip kelime uzunluğunu değiştirin. (Dilerseniz çağrı işaretlerini de deneyebilirsiniz. Hayat içinde 3 karakterlik işaretlerden örneğin 5B/TA1CHS/MM/QRP gibi 16 karakterlik işaretlere kadar her şeyle karşılaşabilirsiniz. (Örneği abarttım. :) )
13. Gönderme pratiği için en pratik yol olarak havaya çıkın. Dinleyenler acemi olduğunuzu anlayacak ve anlayışlı davranacaklardır, rahat olun. Göndermeniz zamanla düzelecektir. Ama en önemlisi alamayacağınız süratte gönderme yapmaya kalkmayın. Karşıdaki istasyon hangi süratte gönderiyorsanız o süratte cevap verecektir.
|
Posted: 2026-02-05 13:00 | Ayarlarınızı yaptıktan sonra Gönder tuşuna basıp kaydetmeyi unutmayın.
Farklı uzunluktaki kelimelerle çalışırken hazırladığınız şablon işe yaramayacak, hatta kafa karıştıracaktır. Bunun yerine kaçırdığınız harflerin yerine bir alt çizgi çekerek devam edin. Böylece tekrar dinlediğinizde o harfin yerini bulmanız daha kolay olur. Gerekirse her kelimeyi farklı bir satıra yazın.
|
Posted: 2026-09-10 22:26 | Bekir Bey, benimde uzun süredir cw yi öğrenme ilgim vardı ama klasik yöntem çizgi/nokta yöntemi duydugumu alamıyordum o yuzden her ogrenme girişiminden vazgeciyordum. Bu sefer burdaki site üzerinden deniyorum. Önerdiginiz ayarlar ile ilk ders gayet kolay gitti aslında 3. denemede %100 oldu ama hepi topu 2 harf olunca kolay :) sonra işler karısacak bakalım zaman ne gosterecek :)
Sizde durum nasıl? ilk mesajlarınız 2010 a ait. ara verip birakmdiysanız şu anda cw de hedefe varmiş olmaniz lazim.
|