Author | Text |
Posted: 2017-10-26 17:16 | Jestem na lekcji 12 i powoli zaczynają się schody. Z szybkości efektywnej 10 zszedłem do 5, potem 3 i teraz 2 ... przy większych prędkościach nie odbieram ponad połowę znaków. Szybkość nadawania ustawiłem na 15, bo jak miałem wolniej, to liczyłem kropki kreski. I pytanie: kontynuować kolejne lekcje i dobierać litery z szybkością efektywną 2, czy tak długo ćwiczyć aż podniosę szybkość efektywną o kilka punktów i dopiero iść dalej? Teraz z tą szybkością (15/2) odbieram ponad 90% z lekcji 12, ale jak podniosę o 1, to błędów jest o 20-30%więcej.
Pozdrawiam
|
Posted: 2017-10-26 18:20 | P.S Podniosłem nawet szybkość nadawania na 19 i też jest ok .... może nawet lepiej :D Ale szybkość efektywna pozostaje na 2 ... piłować, żeby podnieść efektywną, czy najpierw poznać alfabet do końca?
|
Posted: 2017-10-27 07:03 | Nie przechodzi dalej do czasu kiedy efektywna prędkość nie będzie pełna
Jeśli przy pełnej robisz nie więcej jak 10-12% idź dalej. Prędkość tak z 18WPN. Co z tego jak poznasz lusterku kiedy nie złożysz z tego logicznej całości.
|
Posted: 2017-10-27 15:45 | Czyli wracam do początku i podnoszę prędkość ....zobaczymy co z tego wyjdzie ;-)
A takie pytanie: Teraz i tak nie złożę z tego logicznej całości, bo to zbitki literek. Poza tym i tak muszę to zapisywać, bo w pamięci nie sprawdzę, czy popełniam błędy. Zapisując z automatu nie zastanawiam się co znaczy całość, tylko czytam dopiero później. Czy nie lepiej teraz poznać litery efektywnie wolniej, a w międzyczasie ćwiczyć całe logiczne słowa w wyższym tempie efektywnym?
Teraz mam lekcję 6 20/5 i się często gubię (z zapisywaniem ręcznym jest problem nie mówiąc o klawiaturze), a nie wyobrażam sobie zapisywać 20/20.
|
You must be logged in to post a message.